Goldcoast

Fitter worden door rust

Fitter worden door rust

Dit klinkt tegenstrijdig, maar juist in onze rust fase worden we sterker.

Wanneer wij trainen, maken we de spieren kapot. Nadat je klaar bent met trainen, start het lichaam met het herstellen en opbouwen van je spieren en deze sterker te maken, dit noemen wij  “supercompensatie”.

Je lichaam heeft tijd nodig om je sportprestaties te verwerken, geef jij te snel een nieuwe trainingsprikkel, dan is het effect van de trainingsprikkel negatief en geven we het lichaam niet de kans om te herstellen.

Doorbloeding en voeding

Neem rust niet te letterlijk door de hele dag op de bank te liggen om te herstellen. Doorbloeding zorgt voor herstel. Bloed zorgt voor het transport van de bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen.

Je doorbloeding stimuleren kan op verschillende manieren, de makkelijkste is door te blijven bewegen. Dit hoeft niet op intensief niveau, maar een wandeling of fietsen of een lichte hersteltraining is al voldoende.

Een massage of andere doorbloeding technieken kunnen helpen, bij het stimuleren van je doorbloeding.

Iedereen weet dat voeding belangrijk is voor je herstel, net als voeding belangrijk is om te presteren.

  • Eiwitten: deze worden door het lichaam omgezet in aminozuren, dit zijn de bouwstenen van spierweefsel. Ze zijn onmisbaar om het proces van spierherstel en spieropbouw te bevorderen en efficiënt te laten verlopen.
  • Vitamine C: Het collageen in vitamine C zal afgebroken spierweefsel herstellen en hierdoor de schade in spieren verminderen. Vitamine C zit voornamelijk in citrusvruchten. Ook spinazie is een goede vitamine C bron.
  • Magnesium. Magnesium zorgt voor verlaging van spierspanning, het maakt de spieren minder gevoelig en helpt hiermee het lichaam herstellen. Magnesium zit bijvoorbeeld in peulvruchten, volkoren producten, zaden en noten

Voorkom stress

Stress is nergens goed voor en een belangrijke oorzaak dat het je herstel flink kan belemmeren of zelfs blessures in stand kan houden. 

Daarnaast beïnvloedt stress je slaap en eetpatroon en heeft hierbij ook invloed op je hormoonhuishouding, wat effect kan hebben op de doelen die jij wilt behalen. 

Stress zelf oplossen is heel moeilijk en lastig, maar wat wel helpt en rust geeft, is routine.

Zorg dat je zoveel mogelijk op dezelfde tijden naar bed gaat en weer opstaat en eet rond dezelfde tijden.

Maar het belangrijkste is, luister naar jezelf. Geeft de geplande training van vanavond teveel druk of stress, sla hem dan een keer over en plan hem een keer verder in de week en ga wat doen waar je dan echt zin in hebt.

Maykel Deerenberg