Stiekeme dikmakers

Stiekeme dikmakers

Je leeft op soep, fruit en salades en toch val je niet af? Dat kan kloppen, want het zijn stiekeme dikmakers. Die verdraaide calorieën zijn ook daar waar je ze niet verwacht.

Van veel producten weten we prima of ze binnen ons dieet passen of niet. Groenten, peulvruchten en wit vlees zijn bijvoorbeeld allemaal slank én gezond. En frietjes of milkshakes zijn absoluut niet caloriearm, dat is ook helemaal duidelijk. Dan zijn er gezonde producten die duidelijk veel calorieën bevatten en daarom met mate gegeten moeten worden.

Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers. Je denkt dat je goed bezig bent – en intussen helpen ze je juist alleen maar verder van huis!

Kies liever voor een zakje Snack a jacks of je pakje met 3 rijst- of maiswafels met paprikasmaak.

Sushi
Sushi – oftewel rauwe vis en rijst – slecht? Yep. De sausjes op basis van mayonaise én de gefrituurde korst of crunchies die erin zitten zorgen voor de calorieën. Wil je sushi eten, ga voor sashimi, nigiri of de simpele maki rollen.

Repen
Je koopt het zo snel ergens op het station of in de winkel als je trek hebt. Een tussendoortje als een mueslireep, afslankreep of havermoutkoek: het is allemaal even ongezond. Al lijkt het nog zo ‘superhealthy’ te zijn. Er zitten vaak veel meer suikers in dan je verwacht, zelfs in van die maaltijdrepen die je beloven af te laten vallen. Kies in plaats van dit soort bewerkt voedsel iets wat puur is, zoals een dadel, een stuk fruit of yoghurt. Daar krijg je een vol gevoel van én een slank lijf.

Gedroogd fruit

Bij gedroogd fruit worden de sappen uit de vrucht gehaald, wat je overhoudt is een hapklaar stukje fruit waar je gemakkelijk een aantal van weg eet. De gedroogde stukjes fruit bevatten evenveel suiker als een normaal stuk fruit alleen minder water. Laat dit water er nou net voor zorgen dat je maag eerder gevuld is.

Gezonde sappen

Sap lijkt soms de ultieme manier om aan je dagelijkse portie vitamines te komen, maar het is vergelijkbaar met suikerwater. Dit komt doordat je de vezels met de pulp weggooit en er meer fruit in het sapje gaat dan dat je normaal gesproken als een tussendoortje zou eten. En omdat je het ook nog eens drinkt, vult het minder dan wanneer je fruit eet. Wat je wel kunt proberen zijn groentesappen met een verhouding groenten-fruit van ongeveer 80-20.

Cappuccino
Koffie is best gezond, zoals we al eerder geschreven hebben. En zwarte koffie is in redelijke hoeveelheden heel verantwoord; het kan je zelfs helpen iets meer calorieën te verbranden. Het probleem ontstaat zodra je al te veel in je koffie gaat stoppen. Cappuccino wordt bijvoorbeeld meestal met volle melk gemaakt, omdat dat beter schuimt dan halfvolle of magere melk. Daar gaat het aantal calorieën snel van omhoog.

Hetzelfde geldt voor veel koffievarianten die je bijvoorbeeld bij de Starbucks haalt. Siropen, room, suiker en andere toevoegingen maken een ‘onschuldig’ kopje koffie al snel een halve maaltijd wat de calorieën betreft.

Light Frisdrank
Light Frisdrank mag dan 0 kcal bevatten, het zorgt ervoor dat je zin in zoet krijgt. En er zitten ook nog eens heel wat chemische zoetstoffen in. Mocht je wel willen genieten van een heerlijk koud blikje cola zero, zorg dat je dagelijks 1,5 liter water drinkt en maximaal 0,5 liter frisdrank. Met mate dus, as always!

Soep
Ook soep is zo’n gerecht dat in theorie heel slank en gezond kan zijn. En dat klopt inderdaad, als hij gemaakt is van bouillon, groenten en eventueel wat wit vlees. Wat allesbehalve slank is, is bijvoorbeeld een soep waar hele scheuten room aan toegevoegd zijn, vette soepballen, kaas, vermicelli en croutons. Daarnaast bevatten kant-en-klare soepen vaak te veel zout en soms zelfs suiker. Maak het dus liever zelf, of lees anders in ieder geval het etiket goed na!

Salade
Denk je gezond bezig te zijn als je op een drukke dag even een maaltijdsalades uit de supermarkt grist? Of kies jij standaard voor salades als je in een restaurant zit? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Het zijn vaak echte caloriebommen. Ga maar na: geitenkaas én walnoten én spekjes én honing… Daar komt dan vaak ook nog een romige dressing overheen. Zo zit je toch al snel weer op vele honderden calorieën na wat een ‘slanke’ maaltijd zou moeten zijn. Zo kan het wel:  Kies voor één magere topping en zorg dat drie vierde van je bord uit groenten bestaat. Voeg maximaal 1 eetlepel dressing toe. Vraag in een restaurant de dressing apart.

“Suikervrije” zoetigheid
Koekjes en taarten zonder suiker, je vindt er overal recepten voor. Op zich prima, want geraffineerde suiker is inderdaad zo’n ingrediënt dat je liever uit de weg gaat. Het probleem is dat de suikervrije varianten niet héél veel beter zijn. Zoetmiddelen als honing bevatten nog steeds heel veel snel opneembare glucose.

Dus als je wilt afvallen is het verstandig om deze stiekeme dikmakers te mijden of met mate te eten. Waar het uiteindelijk allemaal om draait is dat je meer calorieën verbrand dan dat er binnenkomt.