Waarom beland je in een jojo-effect?

Verbaas jij je keer op keer waarom het dieet dat je zo keurig volgt, geen blijvend resultaat geeft?
Dan zal ik je uitleggen waarom dieeten (met welk dieet dan ook), niet het gewenste resultaat oplevert.

Er zijn talloze verschillende soorten diëten. Gezondheidsnet liet mij weten wat momenteel de meest populaire diëten zijn:

  • Het vasten dieet
  • Cambridge
  • Eet de helft dieet
  • Het 17-dagen dieet
  • Het oerdieet

Je ziet bij veel diëten dat je of heel laag in je calorieën zit, of een bepaalde macronutrient schrapt (koolhydraat arm is het meest voorkomende) en dat vaak voor een bepaalde periode. Nu zul je mij zeker niet horen zeggen dat dit niet werkt. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat wanneer je deze dieetvormen goed volgt, de kilo’s eraf kunnen vliegen. Maar wat als je met het dieet stopt?..

Vaak val je dan langzaam terug in je oude patroon, doordat het simpel weg niet vol te houden is om het dieetpatroon vast te houden. Ze zijn te streng, eenzijdig, duur, onpraktisch en/of zijn niet weggelegd voor jouw levensstijl. Zodra je dus weer ‘normale’ voeding binnen krijgt, is je lichaam zo blij, dat het de voedingsmiddelen die je eerst miste, nu juist vast houd. Met als resultaat dat je weer terug bent op je oude gewicht of zelfs juist nog iets zwaarder bent dan eerst. Bereik je weer dat punt dat je toch echt dat maatje minder wilt, start je weer (met misschien wel een nieuw) dieet en beland je in datzelfde patroon. Ook wel het jojo-effect genoemd.

Klinkt dit voor jou bekend in de oren en ben je klaar om alle diëten over boord te gooien? Neem dan contact op en dan kiezen we samen voor een gezonde levensstijl!

Maykel Deerenberg
Eigenaar